LEV HVER DAG – DROP ARBEJDE OG FERIE!

Lige nu sidder jeg og skriver på en tropisk ø med udsigt til bjerge, krystalblåt hav med koraller og havskildpadder og så lige en smuk pool og nogle liggestole foran mig. For kort tid siden fik jeg serveret en lækker grøntsags vegetarret og en sund grøn juice. Jeg er iført bikini med en sarong omkring mig og temperaturen er ca 26 grader. Det koster mig langt mindre at være her, end hvad jeg ville bruge i Danmark. I mens andre går rundt i kulde og jule-stress, har jeg valgt at bruge store dele af min december måned på Bali og Gili Islands.

Er jeg egentlig på arbejde eller på ferie? Det er noget, jeg har reflekteret en del over. Jeg ejer min egen virksomhed og havde egentligt planlagt et kvinderetreat til Bali, hvilket var min undskyldning for at købe flybilletten et par måneder tilbage. Min samarbejdspartner og jeg var dog sent ude og måtte sande, at vi ikke kunne nå at samle kvinder nok til, at det ville give mening at undervise hver dag. Vi endte med alligevel at tage afsted og bedrive hvad kunne kaldes et pilotprojekt. Vi er endt med at være fem kvinder, der rejser, dyrker yoga, mediterer, udforsker og nyder sammen.

Jeg får set øerne an, så jeg kan afholde det ultimativt bedste kvinderetreat til næste år og endnu vigtigere lige nu, jeg får mærket mig selv, tanket op, bliver inspireret og sætter spændende intentioner for det nye år. Både privat og professionelt – for hvad handler den opdeling egentlig om? For mig at se er opdeling af arbejde og fritid så kunstig og faktisk farlig for vores helbred. At vi kan finde på at deponere ⅓ del af vores tid (hvilket 8 timer i døgnet jo er) på at lave en masse ting, der ikke er glædesfyldte eller giver dyb mening, for at få penge til ‘at leve’ i vores fritid, er en af vores kulturs helt store vildfarelser. Det er ikke bare uheldigt, at vi lever sådan men i min mening en af de dybere grunde til alle vores ubalancer – både de fysiske, emotionelle og mentale. Så nej jeg er hverken på ferie eller på arbejde her på Bali. Jeg er i gang med at leve mit liv og følge min livsvej!

Jeg er lige nu inspireret af bogen ‘4 timers arbejdsuge’, der lidt provokerende udfordrer vores overbevisning om, at vi er nødt til at arbejde 40 timer om ugen. Det forfatteren siger, og som jeg kan nikke genkendende til, er, at det IKKE handler om at arbejde mere, men blot være mere effektiv og kun bruge tid på de arbejdsmæssige aktiviteter, der giver udbytte både økonomisk og energimæssigt.

Der er ingen tvivl om, at der i det gængse arbejdsliv er mange overspringshandlinger og ligegyldige opgaver, som kun tjener til at fylde de 8 timer ud. Hvis vi bruger bogens redskaber, så kan vi frigive tid til at leve. Men her kommer det spændende spørgsmål, og som måske er humlen til alt vores overarbejde; hvad ville du egentlig bruge tiden på?

Forstil dig, at du tjener nok penge ved fire timers arbejde om ugen eller for at gøre det mere spiseligt fire timer om dagen – hvad ville du bruge tiden på? Det er dette spørgsmål, som er fuldstændigt essentielt. For hvis vi er bange for tomrummet eller kun føler os som noget i kraft af vores arbejde, så er det jo klart, vi arbejder os selv halvt ihjel.

Bogen foreslår, at vi er på minipension hele tiden i stedet for at vente på dagen, hvor vi endelig kan gå på pension og nyde vores liv. Vi ved ikke, hvor længe vi lever, hvorfor udsætte at have det godt, dyrke aktiviteter, der gør os glade og opleve, de steder, vi drømmer om?

 

Hvad ville du bruge tiden til?

 

 

Givet i kærlighed <3

Maria

 

Ps. selvfølgelig er det en anden situation, hvis du er ansat frem for selvstændig, men heldigvis er der en del arbejdsgivere, der begynder at forstå, at deres medarbejdere ikke bliver mere produktive af at arbejde mere. Og dermed foreslår kortere arbejdsdage eller mulighed for at arbejde noget hjemme…

 

Share & connect!

 • 15th december 2016 kl. 09:50
  Permalink

  Det er så essentielt, det du fortæller om, især i vores kultur, er skillelinjen blevet så kraftig mellem arbejde og fri.

  Emnet du berør har jeg arbejdet med flere klienter i år, og når mine klienter endelig finder ind til kernen så eksplodere forretningen fordi de har fjernet penge og sat, frihed, at give eller andet ind i stedet.

  For vi er ikke i livet for at at arbejde, vi er ikke i livet for at holde fri, vi er her for at være den sande os og gøre/nyde hvert sekund.

  Svar
 • 15th december 2016 kl. 10:19
  Permalink

  Umiddelbart kan jeg sagtens følge dig, hvem kan ikke det? 🙂

  Mon ikke vi alle ind i mellem har tænkt på, hvad vi ville gøre, hvis vi vandt den store gevinst i Lotto. Måske holde op med at arbejde? Nyde livet på en tropeø?

  Som du selv siger, hvorfor så skille det ad, arbejde og fritid, når faktum er, at vi bare har én samlet ting, kaldet tid! Det er os selv der har trang til at kalde det noget. Arbejdstid, fritid, hverdag, ferie, kærestetid, hyggetid, sengetid og hvad ved jeg – hvorfor? Så er det jo fordi noget af det er bedre end andet, eller fordi vi kun kan have et nærvær ad gangen.

  Bare det du taler om en 4 timers arbejdsuge eller 4 timers arbejdsdag, så har du jo allerede delt det op smukke 🙂

  Når forfatteren taler om minipension hver dag, istedet for at vente, så deler han jo også tiden op, og for mig lyder det som arbejdstid contra kvalitetstid – og nu nærmer vi os noget – for skal al vores tid ikke være kvalitetstid? Ben Fabricius Bjerre, som er omkring 90 år nu, bliver ofte spurgt om, hvornår han vil stoppe med at arbejde? Hans svar er, at folk går på pension for at dyrke deres hobbies – og som han siger “mit arbejde er min hobby” 🙂

  Så mon ikke det handler om at have det rette arbejde, den rette kæreste, de rette venner, den rette sport at gå til, altså den gode hverdag, hvor AL den tid vi bruger er kvalitetstid – så behøver vi ikke dele det op i timer. Jeg har da min kæreste i tankerne og hjertet (dig skat) 24 timer i døgnet, også mens jeg arbejder, er med venner, træner mm., men hvis vi var sammen hele tiden ville vi sikkert få spat, og søge variation.

  Så for mig giver det langt mere mening, ikke at dele op i timer, men hvad de timer giver os?! Dele op i om jeg er i gang med at “Leve” eller “Overleve”. Skal jeg bare igennem noget ubehageligt eller middelmådigt for at blive belønnet med noget bedre?

  Mit arbejde ER min hobby, hvor jeg gør en forskel, får energi, er mig selv, oplever mening, mærker kærlighed, og derfor INSITERER jeg også på, at arbejde sammen med nogle der er ligesådan, der er der for hinanden, og sikrer at jobbet bliver noget du virkelig ØNSKER at bruge tid på.

  Hvis jeg havde AL tid i verden, og MASSER af penge – ville jeg så sidde på en tropisk ø, slappe og bare nyde skønheden? For det første ville det også blive “hverdag”, og så ville jeg drømme om Danmark, kulde, storby mm, og for det andet ville det INTET betyde for mig, hvis ikke jeg var der med dem jeg elsker, og hvis jeg ikke følte mig til gavn for nogen og gjorde en markant forskel. Så ville jeg føle det som en modbydelig straf, en deportation, og føle mig ensom og ulykkelig!

  Ville det jeg kastede mig ud i på den eksotiske ø for at skabe mening så ikke være det vi kalder “arbejde”? Der er en grund til det hedder “Hverdag”, for det betyder “Hver dag”. HVER dag skal vi have det godt, og selv sørge for den ikke bliver grå, uanset hvad vi lige bruger tiden på!

  Men hvis man har et arbejde man ikke kan lide, og en kæreste man har middelmådige følelser for, ønsker at få overstået efteråret og julen osv., så tro pokker man er utilfreds og ønsker sig selv langt væk fra det hele, måske til en eksotisk ø.

  Men hvis nu man har et virkelig meningsfyldt arbejde, nogle dejlige og givende kolleger, taknemmelige kunder, en kæreste man NYDER hver en millimeter af (det er igen dig skat) og hvert sekund med, hvis man elsker kontrasterne, grinet, tårerne, det lette og det udfordrende, ser de venner man har det bedst med, og får det bedste ud af sin tid med ungerne – så er AL tiden jo fantastisk og hvorfor skulle man så begynde at ville skære ned, dele op eller ønske sig væk?

  Så tak for inspirationen, som gjorde det klart for mig i hvert fald, at For mig giver det ikke mening at kalde tiden andet end tid, og så handler det om, at jeg brugen på en masse godt, og med dem jeg har det bedst med <3

  Svar
  • 31st januar 2017 kl. 16:00
   Permalink

   Tak. Sætter gang i mine tanker om mit liv og dermed min tid. Dine refleksioner inspirerer mig. Venlig hilsen Kirsten

   Svar
   • 31st januar 2017 kl. 16:28
    Permalink

    Dejligt at høre 🙂 Hvad kunne du bruge? Hvilke tanker? Del gerne dine reflektioner <3 Kram Maria

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *